Veilig collecteren

Op 13 oktober hebben we met spanning gekeken naar de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. We hebben zorgvuldig bekeken wat de nieuwe overheidsmaatregelen betekenen voor de collecte. De collecte kan doorgaan en dat is goed nieuws!

Collecteren is veilig met de richtlijnen die de fondsen met het RIVM hebben afgesproken. De gezondheid van vrijwilligers en gevers staat daarbij altijd voorop. Eén-op-één contact is geen bezwaar in de buitenlucht, mits je je aan de richtlijnen houdt. Naast de bekende richtlijnen is er één richtlijn over mondkapjes bijgekomen. Een mondkapje is verplicht in publieke binnenruimtes, zoals trappenhuizen van flatgebouwen. In de buitenlucht hoeft dit niet. Maar als je het prettig vindt, mag het natuurlijk wel.

Veilig collecteren in de praktijk

Alle richtlijnen voor veilig collecteren op een rij:

  • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis.
  • Houd altijd 1,5 m afstand.
  • Zet de collectebus bij voorkeur voor de deur op de grond en zet zelf twee stappen naar achteren.
  • Was voor en na iedere collecteronde je handen.
  • Maak de collectebus (handgreep + geldgleuf) na gebruik goed schoon met een reinigingsdoekje.
  • Was je handen voor en na het tellen van contante donaties.
  • In publieke binnenruimtes, zoals trappenhuizen van flatgebouwen, is een mondkapje verplicht.

En houd je bij voorkeur aan ons advies om tot ongeveer 19.30 uur te collecteren.

Collecteren op drie manieren

Om de collectant de mogelijkheid te geven ook in deze tijd te collecteren op een manier die bij hem of haar past, hebben we drie manieren voorgesteld om te collecteren. Deze drie manieren om veilig te collecteren staan in de collectantenflyer die iedere collectant van zijn organisator heeft meegekregen. Ben je collectant en heb je de flyer niet meer in bezit, download ‘m dan hier: collectantenflyer downloaden.

Gemeenten waar de collecte niet is begonnen

Ondanks dat collecteren mag en met de afgesproken richtlijnen veilig is, hebben de fondsen voorafgaand aan de collecte, op basis van de laatste cijfers, besloten de collecte in een aantal gemeenten niet door te laten gaan. Voor deze gemeenten blijft dit besluit gehandhaafd. We monitoren voortdurend of overheidsmaatregelen (landelijk en lokaal) aanleiding zijn om de maatregelen voor een veilige collecte verder aan te scherpen.

Het betreft de volgende gemeenten (op alfabetische volgorde): lijst met gemeenten.

Ja, ik help mee

Hartelijk dank voor je hulp! Samen zetten we ons in voor een gezonder Nederland.